
In het project ‘Leven met lef’ reizen we af naar Nepal: land van de hoogste bergen in de wereld, maar ook land waar het hindoeïsme het dagelijks leven kleurt. Jarenlang was het gesloten voor buitenlanders en andere godsdiensten. Maar juist in dit land is een christelijke kerk ontstaan die de laatste jaren explosief is gegroeid. Het verhaal van de kerk in Nepal is een verhaal dat bemoedigt en doorverteld wil worden. Dat doen we in het project ‘Leven met lef’.
De HGJB is op reis geweest naar Nepal om met woorden en beelden jongeren en ouderen in Nederland kennis te laten maken met de kerk in Nepal. Bekijk de projectfilm of lees het projectmagazine voor het complete beeld en de inspirerende verhalen van christenen.
In het kort...
Nepal is jarenlang een gesloten hindoe-koninkrijk geweest. Niemand kwam het land zomaar binnen: geen buitenlander, maar ook geen andere godsdienst. Evangeliseren was streng verboden.
Toen de grenzen in 1952 opengingen, werd de eerste kerk van het land opgericht door Nepalezen die op de theeplantages in India tot geloof gekomen waren. Een jaar later werden de eerste twaalf christenen van het land gedoopt.
Met name sinds de jaren ’90 – toen het land geleidelijk aan een democratie werd – is de kerk explosief gegroeid. Het aantal gelovigen wordt zeker op 1 miljoen geschat. Nog steeds worden overal in het land (kleine) kerken gesticht.
Christenen die je ontmoet, zijn vaak de eerste gelovigen van hun dorp of familie. Velen van hen hebben een wonder meegemaakt. Ze hebben duidelijk ervaren wat bevrijding is en leven vanuit hun eerste liefde tot God.
De kerk van Nepal is een jonge kerk en onderstreept dat God doorgaat met Zijn werk. Tegelijk heeft de kerk van Nepal ook vragen en zoekt ze naar verdieping.
Opvallend is de missionaire levensstijl van christenen daar: op de plek waar ze zelf tot geloof zijn gekomen, gaan ze verder om anderen met het evangelie bekend te maken.
In de verschillende projectmaterialen (te vinden op http://www.hgjb.nl/leven-met-lef/home.htm )staan de getuigenissen van christenen centraal. We leren door deze verhalen naar ons eigen leven kijken: wat is leven met lef?